نود و هفتمین جلسه سفرنامه گویی (سُنگی) سه شنبه ٨ مهرماه ١٣٩٣ از ساعت ١٨ تا ٢٠ در محل کانون ادبیات ایران با ارایه دو برنامه به شرح زیر برگزار میگردد
بخش اول: پهلوانی در سفر (زورخانه گردی) ارایه : مهدی منادی مدت ارائه : ۴۵ دقیقه صدای ضرب مرشد و در ادامه اش ریتم دلهره آور" تقویم تاریخ" هنوز در گوشم زنگ می زند. در خیالم پیرمردهای تنها و بیکاری را می بینم که پیچ رادیوی قدیمی اشان را باز کرده اند و با صدای ضرب مرشد آن وقت سحر، میل می زنند و ادای شنا رفتن در می آوردند ... در خانه ما، مادر زودتر از بقیه بیدار شده و بخاری را روشن کرده است، ولی خانه بوی نفت می دهد. من خواب و بیدار، پای سفره صبحانه آنقدر با چای شیرین، بازی می کنم تا در سفره خالی می شود. پدر شال و کلاه کرده و آماده رفتن به سر کار است، بیرون هوا سرد است ولی چاره ای نیست جز دل کندن ازاین فضا و رفتن به مدرسه. این قدیمی ترین تصویر نقش بسته از "ورزش زورخانه"در ذهن من است، تصویری که ابتدا و انتهایش به تصویرهای دوست داشتنی دیگری چسبیده است. و البته، یکی از آن تصاویر پرتکرار ورزش زورخانه، نمایش میل بازی بچه های کوچک است که برای هر برنامه یافتتاحیه و اختتامیه ای از تلویزیون بخش می شد ... سال ها طول کشید تا برای اولین بار پایم به زورخانه باز شد و دریافتم این سال ها خیلی چیزها تغییر کرده است. "عباس شیرخدا" دیگر در رادیو ایران برنامه زنده اجرا نمی کند و صدای ضبط شده اش در رادیو جوان تکرار می شود، زورخانه های شهر تعطیل، تخریب و یا بازسازی می شوند، هارتل و اسباب بدن سازی به وسایل زورخانه اضافه شده اند تا بهانه ای باشند برای کشاندن جوان ترها به زورخانه، فدراسیون جهانی ورزش های زورخانه ای راه اندازی شده و قرار است همه جای دنیا، دکان پهلوانی باز شود، زورخانه گردی از برنامه گردشگری توریست ها خارج شده و مهمتر آنکه دیگر پهلوانی باقی نمانده است تا بشناسیمش و دوستشبداریم. از روزی که تصمیم گرفتم با راه اندازی یک پایگاه اینترنتی تصویر پهلوانی را گردآوری کنم، این جمله را بارها از دوستانم شنیده ام،" موضوع ات را عوض کن، زورخانه همان جایی است که پیرمردهای شکم گنده، لنگ می بندند و خودشان را تکان می دهند..." گوشم از این حرف ها پر است، با این حال دوست داشتم تصویرهای متفاوتی از "ورزش زورخانه" برایتان نمایش دهم، برای همین قرار شد "سفر"، بهانه ای باشد برای ورود به دنیای پهلوانی، تا در زیر سقف"سنگی"با هم به صدها سال قبل برگردیم و آلبوم پهلوانی را از نگاه مسافرانی که به ایران آمده اند ورق بزنیم. به زورخانه های تهران امروز سری بزنیم و آشنا شویم با پهلوانان طهران قدیم. بخش دوم : آشنایی با برخی گیاهان دارویی و سمی در طبیعت ارایه : مجید اسکندری. محقق گیاهشناسی و نویسنده کتاب طبیعت گردی با گیاهان ایران مدت ارایه: ۴۵ دقیقه بی تردید یکی از مهمترین چالش هایی که یک طبیعت گرد و کوهنورد یا دوستدار محیط زیست با آن روبروست، آشنایی و شناسایی گیاهان است. کاربردهای مفید و تاثیرات مضر گیاهان، موضوعی است که خواه ناخواه یک شیفته طبیعت را به خود جلب می کند. در این ارایه سعی می شود به کمک تصاویر و توضیحات علمی، علاوه بر بالابردن دانش عمومی در زمینه گیاهان طبیعت، نگاهی تازه در مورد ارزش حفاظتی گیاهان بخصوص گیاهان دارویی و سمی در شرکت کنندگان برنامه سنگی ایجاد شود. گیاهان دارویی: جنبه دارویی گیاهان هم برکسی پوشیده نیست. آشنایی با خواص دارویی و تسکینی بسیاری از آنها می تواند برای طبیعتگردان مفید و قابل استفاده باشد. نگاه ویژه ای که بخصوص در سال های اخیر به گیاهان دارویی معطوف شده است ناشی از اهمیت این رستنی ها در زمینه های مختلف پزشکی و داروشناسی است. در صنایع دارویی و طب سنتی از قسمتهای مختلف هر گیاه از جمله ریشه، برگ، میوه، گل، دانه، صمغ، رزین، موسیلاژ دانه، شیرابه، مان و روغن گیاهان به صورت های مختلفی همچون دم کرده، جوشانده، دمنوش، شربت و عرق های گیاهی استفاده می شود. گیاهان سمی: تعدادی از گیاهان سمی و مضر شناخته می شوند یعنی دارای خواص و تاثیرات شیمیایی خاصی هستند که بیشتر جنبه دفاعی دارند. شیره زرد یا سفیدرنگ بسیاری از گیاهان و همچنین گرده های آنها، دارای اثرات سمی بوده و می توانند باعث مسمومیت انسان یا حیوان شده و یا بر روی مجاری تنفسی، بینایی و شنوایی عفونت ایجاد کنند. بسیاری دیگر از جنبه های مسمومیت زای گیاهان می تواند به صورت غیر مستقیم بر انسانها اثر بگذارد، برای مثال استفاده از گوشت و شیر و لبنیات حاصله از دامهایی که از گیاهان سمی تعلیف می کنند، می تواند باعث تاثیرات منفی در سیستم گوارشی و همچنین التهابات پوستی شود. قارچهای سمی از مهمترین رستنی هایی هستند که در فرهنگ عامه مضر و خطرناک محسوب می شوند. هیچگونه قانون و یا تست علمی در محیط طبیعی که بطور دقیق ایمن بودن و یا سمی بودن قارچها را معین سازد، وجود ندارد. شکل ظاهری و رنگ و طعم در سمی یا خوراکی بودن قارچها تعیین کننده نمی باشد. شناساییقارچهای سمی از غیر سمی حتی برای قارچ شناسان کارکشته نیز امری دشوار است. چاشت : حلوا کنجدی بانی : مهیار حسنی آدرس : خیابان مفتح جنوبی ، روبروی ورزشگاه شیرودی ، کوچه اردلان ، پلاک 25 ، کانون ادبیات ایران بدلیل محدودیت زمانی استفاده ازمکان برگزاری سنگی، جلسه راس ساعت ١٨ آغاز و ساعت ٢٠ به پایان میرسد. باتشکر از حضور به موقع شما